Zo vergrootte Eijerkamp de betrokkenheid en saamhorigheid on (2024)

“We zouden niet meer zonder Oneteam kunnen. Het is echt heel handig om mensen te bereiken, berichten van het management te posten en belangrijke informatie te delen. Het neemt ons enorm veel werk uit handen.” - Daly van Beek, People Development Manager van Eijerkamp

Introductie

Eijerkamp is een bekend Nederlands familiebedrijf dat al 95 jaar een toonaangevende rol speelt in de wereld van woninginrichting. In de eigentijdse woonwinkels in Veenendaal en Zutphen kunnen klanten bij Eijerkamp terecht voor de mooiste meubels en designs van topkwaliteit.

People Development Manager Daley van Beek staat aan het roer van de training, ontwikkeling en interne communicatiestrategieën voor alle 393 medewerkers van Eijerkamp. Met zo’n uitgebreid personeelsbestand, dat ook nog eens verspreid is over verschillende locaties en afdelingen, zocht Daley naar een manier om op een toegankelijke en persoonlijke manier informatie te delen en de connectie met het hele Eijerkamp-team te versterken.

De uitdaging

Tot 2020 had Eijerkamp zo’n 200 medewerkers in dienst, die allemaal op meerdere afdelingen en locaties werkten. Destijds was het voor het personeel op het hoofdkantoor vrij eenvoudig om persoonlijk te communiceren met medewerkers in de winkels en iedereen op de hoogte te houden van het laatste bedrijfsnieuws en andere updates.

Naarmate Eijerkamp groeide en in omvang verdubbelde tot bijna 400 medewerkers, werd het echter steeds lastiger voor het bedrijf om met alle medewerkers in contact te blijven en hen te betrekken.

Deze snelle groei leidde tot een gebrek aan communicatie tussen het hoofdkantoor en de mensen op de werkvloer, waardoor zij zich minder verbonden gingen voelen met het bedrijf. Bovendien moesten al die nieuwe medewerkers natuurlijk goed ingewerkt worden, maar in de praktijk bleek dat een stuk complexer dan voorheen.

Eijerkamp moest dus een betere, efficiëntere manier vinden om zowel nieuwkomers als bestaande teams betrokken te houden en te bereiken.

“Op een gegeven moment zie je gewoon dat het bedrijf te groot wordt, met al die verschillende afdelingen. Iedereen bereiken wordt dan echt ingewikkeld.” - Daly van Beek, People Development Manager van Eijerkamp

De oplossing

Daley ging op zoek naar een moderne en gebruiksvriendelijke app die zowel de jongere als de meer senior medewerkers van Eijerkamp zou aanspreken. Na het evalueren van verschillende opties, werd besloten om Oneteam te implementeren vanwege het aantrekkelijke app-ontwerp en de afstemming met de bedrijfsvisie.

Dankzij Oneteam is de eenzijdige communicatie vanuit het hoofdkantoor naar medewerkers op de werkvloer verleden tijd. In plaats daarvan is er veel meer interactie, ook tussen het personeel onderling. Zo delen chauffeurs en bezorgers berichtjes over de meubelstukken die ze net hebben afgeleverd, en kunnen verkopers in één oogopslag zien welke producten zijn verkocht. Die betere zichtbaarheid heeft mensen binnen de organisatie dichter bij elkaar gebracht, waardoor er een sterk gevoel van saamhorigheid is ontstaan.

En er zijn meer voordelen. Want terwijl Eijerkamp vroeger eigenlijk alleen maar maandelijke tevredenheidsonderzoeken deed, kunnen ze met de pulse surveys van Oneteam nu in real-time inzicht krijgen in het sentiment van hun medewerkers. Daardoor is het heel eenvoudig te meten hoe tevreden werknemers zijn, trends te herkennen én te analyseren.

Met de interne communicatie-functie van Oneteam kan het hoofdkantoor bovendien goed peilen hoe medewerkers reageren op nieuwe initiatieven, en ontdekken waar het eventueel beter kan.

“Hiervoor was het onmogelijk om het sentiment onder onze medewerkers te meten. Nu hebben we een soort thermometer binnen het bedrijf waarmee dat wél kan.” - Daly van Beek, People Development Manager van Eijerkamp

Ook het onboardingproces is compleet getransformeerd. Eerder gebeurde dit alleen face-to-face op locatie, maar nu kan Eijerkamp nieuwe medewerkers al hartelijk verwelkomen voordat ze officieel gestart zijn. Met Oneteam krijgen ze toegang tot een korte online onboardingcursus over de geschiedenis en cultuur van het bedrijf, met als leuke extra een welkomstvideo van de directeur in eigen persoon.

Tenslotte blijkt ook de Events-functie van Oneteam van onschatbare waarde te zijn geworden voor Eijerkamp. Papieren uitnodigingen die nauwelijks opvallen en mededelingenborden verspreid door de kantoren? Dat is niet meer nodig. Tegenwoordig worden evenementen handig gepost op Oneteam, zodat alle relevante medewerkers op de hoogte blijven en de organisatoren het bijwonen van evenementen eenvoudig kunnen beheren.

Het resultaat

Oneteam is in no time een onmisbaar onderdeel geworden van Eijerkamps HR-tech stack. De app helpt het personeel op het hoofdkantoor om op een toegankelijke en snelle manier belangrijke informatie te delen. Daardoor is er een veel groter gevoel van teamwork en verbondenheid onderling. En omdat de app zoveel werk uit handen neemt, heeft de HR-afdeling meer tijd om medewerkers de persoonlijke aandacht te geven die ze verdienen. Ook daardoor is de werktevredenheid van Eijerkamps personeel enorm gegroeid.

Vandaag de dag is maar liefst 95% van de Eijerkamp-medewerkers actief op de app en loggen ze regelmatig in op Oneteam. Dit heeft Eijerkamp geholpen om:

  • Een hechte bedrijfscultuur te creëren waarin medewerkers zich echt betrokken voelen
  • Direct inzicht te krijgen in hoe medewerkers zich voelen en hoe tevreden ze zijn
  • Nieuwe medewerkers snel te onboarden en hen direct een gevoel van verbondenheid met het bedrijf te geven

Zo heeft Eijerkamp het aangepakt

Het implementeren van Oneteam was makkelijk. Door Oneteam te koppelen aan hun personeelsbeheersysteem werd het hele medewerkersbestand in de app geladen, en kon Eijerkamp beginnen met het vergroten van de betrokkenheid van hun personeel. Daarna was het een kwestie van mail sturen om iedereen uit te nodigen de app te gaan gebruiken.

Om ervoor te zorgen dat alle medewerkers actief gebruik zouden maken van Oneteam, moest het HR-team wel enkele strategische veranderingsinitiatieven doorvoeren:

  • Informatie werd voortaan alleen nog via Oneteam gedeeld. Andere communicatiekanalen werden snel overbodig gemaakt, en alle nieuwe updates en informatie waren exclusief op Oneteam te vinden. Zo moest iedereen de app raadplegen om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws.
  • Daley introduceerde ook een beloningssysteem voor de beste post van de week. Door dit spelelement werden medewerkers aangemoedigd om actief deel te nemen en Oneteam te gebruiken.
  • Toen medewerkers eenmaal merkten hoe handig en waardevol de app was, nam het gebruik snel toe.

Het Oneteam Customer Success team speelde ook een cruciale rol tijdens het implementatieproces, door uitgebreide ondersteuning te bieden en de nodige voorbereidingen te treffen voor een soepele lancering. Momenteel gebruikt ongeveer 95% van alle medewerkers Oneteam actief, zowel op het hoofdkantoor als op de werkvloer.

Zo vergrootte Eijerkamp de betrokkenheid en saamhorigheid on (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5697

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.