Vekttapsmedisinens suksess gjør at noen tenåringer i Florida er ute av forsyning (2024)

Google medikamentnavn "Ozempic" eller "Wegovy", og det er like sannsynlig at du havner på sladdernettstedet for kjendiser som et medisinsk nettsted.

Komiker Amy Schumer, tidligere basketballstjerne Charles Barkley og reality-TV-stjerne Sharon Osborne er blant dem som offentlig har erkjent å prøve stoffet som har blitt hyllet som den magiske kulen for vekttap. Elon Musk, i enTwitter-innlegg, sa at han hadde brukt Wegovy og fastet for å se "rippet ut".

Ozempic, som senker blodsukkeret, ble utviklet for å behandle diabetes. Men medisinen gir også betydelig vekttap,som førte til utviklingen av Wegovy, et medikament godkjent for å behandle fedme og vektproblemer knyttet til helseproblemer som høyt blodtrykk og kolesterol.

Medisinen har gitt mye bedre resultater enn tidligere vekttapsmedisiner.En studie publiserti New England Journal of Medicine som viser et gjennomsnitt på 15 % nedgang i kroppsvekt. Tampa pediatrisk spesialist Sara Karjoo har brukt stoffet til å behandle overvektige tenåringer, og oppnå positive resultater med pasienter som, selv etter år med rådgivning, kosthold og trening, hadde slitt med å ikke gå opp i vekt, sa hun.

Men stoffets suksess har skapt en etterspørsel som produsenten Novo Nordisk ikke har klart å holde tritt med, noe som har ført til en nasjonal mangel. I Tampa Bay har noen av Karjoos pasienter rapportert at de ikke har funnet noen apotek med lavere doser av Wegovy, mens andre har kjørt lange avstander for å hente medisinen, sa Karjoo.

Og det er ingen generisk erstatning. Det er et problem siden stoffet, som kun er reseptbelagt, administreres gjennom ukentlige injeksjoner mens dosen sakte økes. Å gå glipp av ett skudd kan bety at du må starte kuren fra bunnen av.

Noen av Karjoos pasienter har blitt tvunget til å stoppe behandlingen, sa hun, noe som har resultert i at noen går opp i vekt. Karjoo har også stoppet forskrivningen til nye pasienter til minst september, da tilbudet forventes å ta igjen etterspørselen.

"Fordi så mange mennesker er interessert i dette stoffet, er det en nasjonal mangel," sa hun. «Det har skapt en usikker situasjon som påvirket pasientbehandlingen; det forsinket alt."

Weight loss drug’s success leaves some Florida teens out of supply (1)

En kostbar løsning

Både Wegovy og Ozempic fungerer ved å lure kroppen til å føle at den er full. Det oppnås gjennom en ingrediens kjent som semaglutid, som etterligner et hormon som produseres av kroppen når spiser. Kroppen reagerer ved å produsere mer insulin og senke blodsukkeret.

Legemidler som bruker semaglutid har eksistert siden tidlig på 2000-tallet, sa Shauna Levy, en assisterende professor i avdelingen for minimalt invasiv kirurgi/bariatrisk kirurgi ved Tulane University School of Medicine. Men den siste iterasjonen har gitt resultater som truer med å fullstendig endre hvordan fedme behandles.

Weight loss drug’s success leaves some Florida teens out of supply (2)

Hold deg oppdatert med Tampa Bays toppoverskrifter

Abonner på vårt gratis DayStarter-nyhetsbrev

Vi leverer de siste nyhetene og informasjonen du trenger å vite hver morgen.

Laster inn...

Dere er alle påmeldt!

Vil du ha mer av våre gratis, ukentlige nyhetsbrev i innboksen din?La oss komme i gang.

Utforsk alle alternativene dine

Omtrent 90 % av pasientene på Wegovy mistet minst 5 % av kroppsvekten i løpet av et år, sa hun. Nyere versjoner av disse medisinene som for tiden er under medisinske utprøvinger, rapporterer resultater på nesten 25 % kroppsvektstap, nesten lik resultatene fra fedmeoperasjoner som en gastrisk bypass.

"Det har forstyrret hele spillet når det kommer til fedmemedisin," sa Levy under et nylig webinar om stoffet.

Men kostnadene, så mye som $1400 per måned, har reist spørsmål om hvem som kan få Wegovy. Legemidlet er dekket av noen helseforsikringsplaner, men ikke av Medicare, regjeringsprogrammet som gir helsehjelp til eldre, en befolkning med høye forekomster av fedme og diabetes.

Med henvisning til sammenhengen mellom fedme og kreft, er Moffitt Cancer Center blant dem som tar til orde for at stoffet skal dekkes gjennom Medicare.

"Siden fedme er knyttet til økt risiko for 13 typer kreft, støtter Moffitt retningslinjer som gir bredest mulig pasienttilgang til strategier for å behandle og redusere fedme," sa John DeMuro, føderal lovgivende direktør for Moffitt. "Dette inkluderer atferdsintervensjoner, så vel som medisiner mot fedme foreskrevet av leger."

Levy håper at flere forsikringsselskaper vil dekke kostnadene for stoffet når de innser at det vil resultere i færre kostbare behandlinger for hjerte- og leverproblemer og færre tilfeller av diabetes, ettersom pasientene blir eldre.

Men foreløpig sliter hun med et system som fortsatt kommer overens med stoffet. Statens Medicaid-program dekker bariatrisk kirurgi, men ikke Wegovy. Selv for de med privat forsikring, må hennes ansatte ringe forsikringsselskaper for å få forhåndsgodkjenning for praktisk talt hver pasient hun foreskriver, sa hun.

"Jeg kan ikke bare gi dem det de vil ha eller det de trenger," sa Levy. "Jeg må gi dem det de har tilgang til, og det suger."

Weight loss drug’s success leaves some Florida teens out of supply (3)

«Konsekvente seire»

Til tross for sin popularitet blant kjendiser og influencere, er ikke Wegovy godkjent for kosmetisk vekttap. For å bli foreskrevet, må pasienter oppfylle medisinske kriterier på enten en kroppsmasseindeks eller BMI på 30, eller en BMI på 27 med tilhørende vektrelaterte helseproblemer. En 5-fot-9-tommer høy person som veier mer enn 200 pounds har en kroppsmasseindeks på rundt 30 i gjennomsnitt.

Men det er en bred del av den amerikanske befolkningen. Omtrent 42 % av amerikanerne var overvektige i 2017,ifølge datafra Centers for Disease Control and Prevention. Deres årlige medisinske kostnader er i gjennomsnitt $1861 høyere enn for de med sunn vekt.

Karjoo, pediatrisk spesialist i Tampa, har behandlet barn med fedme i to tiår. Som spesialist er hun ofte siste utvei for foreldre hvis barn fortsetter å gå opp i vekt selv etter å ha vært hos lege i flere år.

Hun begynte å foreskrive Wegovy i februar kort tid etter at Food and Drug Administration godkjente stoffet for overvektige barn så unge som 12 år.

Hun er bekymret for at flere barneleger ikke er klar over eller ikke benytter seg av det. Noen14,7 millioner barn og unge- Omtrent 20% av den aldersgruppen - ble ansett som overvektige i en 3-årsperiode til og med 2020, viser CDC-data.

Noen av disse vektproblemene er forårsaket av faktorer som en stillesittende livsstil, stress, dårlig kosthold og overforbruk av bearbeidet mat, sa hun. Andre stammer fra genuine medisinske problemer. De setter barn på veien til medisinske problemer som hypertensjon, prediabetes, type II diabetes og i fare for hjerteproblemer, blant andre bekymringer.

"Så mange barn kommer til å bli syke voksne og ikke være i arbeidsstyrken," sa hun. "Mange føler at det ikke er god behandling for pediatrisk fedme."

Karjoo understreket at stoffet må ledsages av sunnere kosthold og trening for å begynne å gå ned i kilo. Pasienters blodprøver tas månedlig for å kontrollere insulinnivåer og andre helsetiltak. De er også overvåket for bivirkninger som kvalme, diaré, oppkast, forstoppelse, magesmerter og hodepine, blant andre.

En 17 år gammel gutt fra Tarpons Springs Karjoo som ble behandlet med Wegovy, hadde problemer med skjoldbruskkjertelen og ble henvist etter at en barnelege hadde fortalt moren sin at du «ikke kan løpe unna genetikk» og at hun burde vurdere fedmekirurgi.

Han har siden gått ned nesten 20 kilo på tre måneder, sa hun.

"Vi ser barn hvis leger hadde gitt opp," sa hun. "Med kosthold, livsstil og tillegg av denne medisinen begynner vi å se noen positive resultater."

April, guttens mor, sa at stoffet har endret sønnens liv fullstendig. Sønnen hennes har droppet to buksestørrelser. Mer enn det, det har gjort det lettere for ham å holde seg til en diett med sunt kosthold og trening opptil 200 minutter per uke, sa hun. Tampa Bay Times bruker ikke hennes fulle navn for å holde sønnens medisinske tilstand konfidensiell.

"Hver gang han kom på en skala følte han at han feilet igjen," sa April. "Nå ser han konsekvente seire, og jeg tror det er styrkende. Det gjør at han føler seg mer i kontroll over valgene hans.»

April sa at mangelen gjorde at hun måtte ringe et halvt dusin apotek for å finne et som hadde stoffet på lager. Hun håper at sønnen til slu*tt kan bli kvitt stoffet når vekten hans har sunket ytterligere. Men hun er også komfortabel med å holde ham på medisinen resten av livet hvis det holder ham frisk, den samme holdningen hun har til medisinene han tar for skjoldbruskkjertelen.

"Folk som ikke har slitt med vekten, tror det er et viljestyrkeproblem," sa hun.

Vekttapsmedisinens suksess gjør at noen tenåringer i Florida er ute av forsyning (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5890

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.