Sedef Hastalığı Hakkında Herşey | Sedef Hastalığı Tedavisi | Biruni Üniversite Hastanesi (2024)

Sedef Hastalığı toplumda her 100 kişiden 2’sinde görülen, deride üzeri sedef rengi pullarla kaplı, sınırları belirgin, zemini kırmızı, deriden hafif kabarık döküntüler şeklinde ortaya çıkan bir hastalıktır. Sedef hastalığı yani Psoriasis Vulgaris’in neden kesin olarak bilinmemektedir; bağışıklık sistemi ve genetik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir. .Kırmızı nokta şeklinde başlayan bu lezyonlar (deri döküntüleri) değişik şekil ve boyutlara ulaşabilirler.

Sedef hastalığı çoğu zaman 35 yaşından önce başlar. Ancak erken çocukluk dönemi ve ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Sebebi henüz bilinmiyor. Sedef Hastalığı şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterir. Herkeste aynı seyretmez. Aynı kişide de zaman zaman farklı şiddette hastalık görülebilir. Farklı nedenlere bağlı olarak alevlenme dönemleri vardır.

Sedef Hastalığı Bulguları ve Tedavi Yöntemleri

Bulguları nelerdir?

En sık bulgusu, küçük iğne başı büyüklüğünde çukurcuklar, tırnak kalınlaşması, boşalması, sarı renk değişikliğidir. Aynı şekilde hastaların çoğunda deride plaklar, kepeklenme yanında kaşıntı görülür. Kıvrım yerlerinde kasık, koltuk altı meme altı gibi bölgelerde pullanma olmadan benzer lezyonlar ortaya çıkar.

Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?

Sedef hastalığı bulaşıcı değildir. Kişiden kişiye bulaş riski taşımaz. Temas veya ortak eşya

kullanımı ile bulaşmaz.

Sedef hastalığının şiddeti, vücut yüzeyinin ne kadarının kaplandığı ve kişinin yaşam kalitesini ne kadar etkilediği ile belirlenir. Kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen eşit oranda görülür.

Sizi Arayalım

Bilgi ve Randevu için iletişim formunu doldurun sizi arayalım!

İsim Soyisim

İlerle

Sedef hatalığını tetikleyen faktörler nelerdir?

Sedef hastalığıçevresel faktörlere (streptokoklara bağlı boğaz enfeksiyonları, ilaçlar, aşırı kaşıma, keselenme, güneş yanığı vb.) ve ruhsal durumlar yani strese bağlı olarak alevlenebilir.

En çok dizlerde, dirseklerde, saçlı deride ve belin orta kısmında görülürlerse de herhangi bir deri bölgesini de tutabilirler. Sedef hastalarında deri dışında tırnakları ve eklemleri de tutabilir.

Sedef hastalarında karaciğer yağlanması, obesite, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, insülin direnci ve şeker hastalığı riski 2 kat artmıştır. Şiddetli sedef hastalığı olanlarda risk daha yüksektir.

Sedef hastalığı her 100 sedef hastasının 70-80’i hafif bulgulara sahiptir.

Yıllarca küçük, bir ya da birkaç adet lezyonla seyredebilir. Hatta yıllarca hiçbir lezyon olmayabilir. Ancak zaman zaman şiddeti artabilir ve vücudun büyük bir kısmı tutulabilir. Bu 10 hastadan 2 ya da 3’ünde ancak görülebilir. Bu nedenle standart tek bir tedavisi yoktur. Tedavi hastanın o anki durumuna göre belirlenir. Sedef lezyonlarına sürülecek ilaçlardan, ultraviole (Güneş ışığı) tedavisine, hap ve iğnelere kadar değişik tedavi seçenekleri vardır.

Sedef hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Günümüzde maalesef hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yöntemi yoktur. Sedef hastalığının ataklar ve iyileşme dönemleri ile giden tekrarlayıcı bir özelliği vardır.

Tedavide hekim, hasta ve hasta yakınları işbirliği içinde olmalıdır.

Topikal tedaviler

Jeller, merhemler veya kremlerin doğrudan sedef olan yere uygulanmasıyla gerçekleşen ve ilk seçenek olan tedavi yöntemlerinden biridir. Topikal tedavi sedef hastalığına neden olan hücrelerinin büyümesini yavaşlatır ve hastalığı tedavi etmeyi amaçlar.

Işık terapisi (Fototerapi)

Diğer bir tedavi yöntemi de UV fototerapi tedavisidir. UV ışınları doğrudan sedef hastalığına uygulanır ve aşırı cilt hücrelerinin büyümesinin yavaşlamasına yardımcı olur.

Medikal tedavi (Oral tedavi)

Genellikle orta veya ağır sedef hastalığı için kullanılan bu tedavi, hap veya sıvı halde ağızdan alındığında iltihaplanmayı azaltır ve bağışıklık sistemine etki eder.

Tedaviler sedef hastalığının hem deride oluşturduğu, görünen değişiklikleri hem de hastanın karaciğer yağlanması, obesite, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, insülin direnci ve şeker hastalığı vs gibi iç organlarını etkileyebilecek, görünmeyen risklerini azaltacaktır.

Özellikle lezyonların derideki sedef döküntülerinin kaybolması hastayı, fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan rahatlatacaktır. Hastalığın kısıtlamalarını ortadan kaldıracaktır. Daha kaliteli bir yaşam sunacaktır.

Sedef hastaları sadece krem tedavisine mahkûm değillerdir. İyi hazırlık yapılarak, sedef hastasının yaşı, ek hastalıkları, bu ek hastalıkları nedeniyle sürekli kullandıkları ilaçlar, Sedef hastalığının kendisini fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak ne kadar etkilediği dikkate alınarak en doğru tedaviler seçilebilir.

Sedef hastalığının şiddeti ve tedavi ihtiyacı ve tedavi şekli böyle değişkenlik gösterebildiği için sedef hastaları kontrollerle takip edilmelidir. Bu kontroller sedefe eşlik edebilen karaciğer yağlanması, obesite, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, insülin direnci ve şeker hastalığı gibi hastalıkların erken teşhisini ve tedaviye erken başlanmasını sağlayacaktır.

Kontrol sıklığı hastanın aldığı tedaviye ve hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterir.

Blefaroplasti üst ve alt kapakta uygulanabilen, göz çevresi dokularının gerdirildiği, sarkmış kas dokusunun çıkarıldığı ve iyileşme süreci bakımından yüz güldürücü bir işlemdir.

Bu ameliyatta sarkan cilt dokusu ve yine yaşla birlikte fıtıklaşan yağ dokusu çıkartılarak cilt kıvrımlarına uygun şekilde sütüre edilir.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Ne Kadar Sürer ?

Üst kapak için yaklaşık 30 dakika süren işlem çoğunlukla lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bazı hastalarımız dayine zamanın etkisiyle oluşan kaşlarda düşme meydana gelmektedir. Bu durumda browpexy dediğimiz kaş kaldırma ameliyatı üst kapak blefroplastiile kombine edilerek genel anestezi altında yaklaşık 1 saat sürede gerçekleştirilir. Alt kapak blefaroplasti işlemi ise genel anestezi altında yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Ameliyat öncesinde eğer kullanılıyorsa aspirin ve türevi kan sulandırıcıların bir hafta öncesinden kesilmesi; sigara, alkol ve bitki çayı tüketimininyine bir hafta öncesinde kesilmesi iyileşme sürecini hızlandıracaktır.

Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Hasta ameliyat sonrası aynı gün taburcu edilerek ameliyat sonrasında sütür alanlarına buz uygulamasıönerilir. İlk hafta kapaklarda ödem ve morluk görülmesi normal olarak karşılanır.

Hasta ameliyattan en fazla üç gün sonra günlük yaşamına dönebilir. Ameliyatsonrası göz kapatılmaz. Yaklaşık bir ay içinde kapak kıvrım yerlerinde bulunan sütür izleri kaybolmaya başlar. İyileşme süreci hastalar arasında farklılık gösterebilir.

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) kaç yaşında yapılır?

Özellikli bir yaş grubu olmamakla birlikte göz kapaklarında yaşlanma belirtileri sıklıkla 30 yaş ve üzerinde kişilerde görüldüğünden operasyon genellikle bu dönemden sonra tercih edilmektedir.

Hem fonksiyonel hem de kozmetik olarak hastanın hayat kalitesini arttıran Göz kapağı Estetiği (Blefaroplasti) bir göz hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilerek görme ve göz yaşı fonksiyonlarının detaylı incelenmesi gerekir.

Sedef Hastalığı Hakkında Herşey | Sedef Hastalığı Tedavisi | Biruni Üniversite Hastanesi (2024)

FAQs

Sedef hastalığına bir çare bulundu mu? ›

Toplumda sık görülen bir cilt hastalığı olan sedef, tamamen tedavi edilemiyor. Ancak sedef, tansiyon ya da şeker hastalığı gibi kontrol altında tutulabiliyor. Doğru tedavi ve düzenli hekim kontrolü sayesinde hastaların yaşam kalitesi yükseltilebiliyor.

Sedef hastalığı hangi organdan gelir? ›

Psoriasis bilinen adı ile sedef hastalığı, cilt hücrelerinin normalden daha hızlı çoğalmasına neden olan ve ciltte kabarık, pullu yamalar ile seyreden kronik bir otoimmün cilt hastalığıdır. Tanısı konulduktan sonra ömür boyu süren bir deri hastalığıdır. En yaygın görüldüğü yerler diz, dirsek, gövde ve kafa derisidir.

Sedef hastalığı tamamen geçer mi? ›

Sedef hastalığı pul pul görünen deri döküntülü ve beraberinde kırmızı lekelerin görüldüğü kronik bir hastalıktır. Genellikle erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Kronik bir hastalık olduğu için tamamen tedavi edilemez.

Sedef hastalığından kurtulan var mı? ›

haberler. KTÜ Farabi Hastanesi'nde Uygulanan Yeni Nesil Tedavi Sayesinde Sedef Hastalığından Kurtuldu! Dört yıldır sedef hastalığı (psoriasis) olan 25 yaşındaki Orçin EMİNAĞAOĞLU, daha önce kortizonlu kremler sürerek sedef tedavisi almakta iken yaralarında artış olması üzerine KTÜ Farabi Hastanesi'ne başvurdu.

Sedef hastalığının kesin çözümü nedir? ›

Sedef hastalığının kesin bir çözümü bilinmemektedir. Bu yüzden sedef hastalığını tetikleyen sebeplerden uzak durulması gerektiği söylenmektedir. Tetikleyen en önemli etken stres olarak bilinmektedir. Bu yüzden sedef hastalığına yakalanan hastaların, özellikle stresli ortamlardan uzak durmaları tavsiye edilmektedir.

Sedef hastalığına en iyi gelen ilaç nedir? ›

Metotreksat, siklosporin gibi kanser ilaçları, retinoidler olarak bilinen A vitamini formlar ve fumarat türevi ilaçlar, sedef hastalığı tedavisi kapsamında kullanılan sistemik ilaçlar arasında yer alır.

Sedef hastalığı neyin habercisi? ›

Tüm bağışıklık sistemi hastalıklarında olduğu gibi stres sedef hastalığının tetikleyicileri arasındadır. Sedef hastalığı ve stres arasında bir kısır döngüden söz edilebilir. Bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, aşırı ultraviyole, hormonal değişiklikler gibi başka tetikleyiciler de bulunmaktadır.

Sedef hastalığı hangi vitamin eksikliğinden olur? ›

Sedef hastalığı hangi vitamin eksikliğinden olur? Hastalığın tetikleyicileri arasında D vitamini eksikliği olduğu belirtilmiştir. Sedef hastalığının tedavisinde D vitamini, Kalsiyum ve A vitamininden faydalanılabilmektedir.

Sedef hastalığı kansere yol açar mı? ›

Eklem dışında kalp ve damarlar, karaciğer, böbrek ve göz gibi pek çok organ ve sistemde de bulgular ortaya çıktığı gösterilmiştir. Ayrıca sedef hastalarında obezite, metabolik sendrom, şeker hastalığı, bağırsak hastalığı ve kanser görülme oranı artmıştır.

Sedef'in çaresi nedir? ›

Sedef hastalığı için bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır, ancak semptomları yönetmek mümkündür. Nemlendirme, sigarayı ve alkolü bırakmak, stres yönetimi gibi yaşam tarzı önlemleri sedef hastalığının semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilir.

Kahve sedefi tetikler mi? ›

Kahve çekirdeklerinde bulunan kafein ve klorojenik asitler (CGA), egzama, akne ve sedef hastalığı gibi cilt problemlerinden kaynaklanan iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Sedef karaciğer hastalığı mıdır? ›

Genellikle hastalar, 'Sedef hastalığının iç organlarla ilgisi var mı' diye sorarlar. Hastalığın herhangi bir böbrek ve karaciğer hastalığı ile ilgisi yoktur. Hastalığın tedavisi sonrasında özel bir diyet uygulanması gerekmez. Sadece yediklerinde kaşıntı yapan bir gıda varsa (acılı gıdalar, salçalı gıdalar vs.)

Zeytin yağı sedef hastalığına iyi gelir mi? ›

Hiçbir bitkisel ilacın sedef hastalığında tek başına etkili olduğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmadı. Ardıç katranı, zeytinyağı, badem yağı gibi bazı bitkisel ilaçların tedaviye ek olarak kullanıldığında iyileşmeyi hızlandırdığı, kabuklanmaları azalttığı ve deriyi yumuşattığı biliniyor."

Sedef iğnesi kesin çözüm mü? ›

Bu tedavilere istenilen yanıt alınamadığında ya da bu tedavileri kullanamadığımız durumlarda uygun bir iğne tedavisine yani biyolojik ajan tedavilerine geçilebilir. Artık yeni tedavi ajanları ile çok şiddetli sedef hastalarında bile %90'ın üzerinde, hatta bazı hastalarda tama yakın iyileşme sağlayabilmekteyiz.

Ceviz sedef hastalığına iyi gelir mi? ›

Hindistan cevizi yağı kozmetik ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Hindistan cevizi yağı yüksek bir nem etkisine sahiptir ve antibakteriyeldir. Bu sayede sedef hastalığının yol açtığı olumsuzluklara iyi gelir.

Ibrahim Saraçoğlu sedef hastalığı nasıl geçer? ›

İbrahim Saraçoğlu sedef hastalarının eğer şeker hastalığı problemi yoksa; kurutulmuş siyah üzüm çekirdeği tüketmelerini önermektedir. Sedef hastalığı perhizi yapmalısınız. Bu diyet sürecince sarımsak, turşu, karabiber, kırmızı biber, domates, portakal ve greyfurt suyundan uzak durmalısınız.

Sedef hastaligina ne iyi gelmez? ›

Alkol bunların başında gelir. Özellikle acılı, isotlu tarzında dediğimiz çiğ köfte; sucuk, kırmızı, pul biber, aşırı acılı yiyecekler. Aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Yine domates patlıcan yaz döneminde hastaların bu konuda aşırıya kaçmaması gerekir.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kelle Weber

Last Updated:

Views: 5947

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kelle Weber

Birthday: 2000-08-05

Address: 6796 Juan Square, Markfort, MN 58988

Phone: +8215934114615

Job: Hospitality Director

Hobby: tabletop games, Foreign language learning, Leather crafting, Horseback riding, Swimming, Knapping, Handball

Introduction: My name is Kelle Weber, I am a magnificent, enchanting, fair, joyous, light, determined, joyous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.