Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (2024)

Și la Greko imediat, dar mai întâi să mă răcoresc un pic, că ne pedepsește Dumnezeu zilele astea cu temperaturi record cum n-am mai întâlnit în luna iunie. Are și motive să o facă: pe plan local, am depășit orice limită a bunului simț, și e doar vina comercianților de pe Calea Victoriei care cer 60 de lei pentru o pizza sau 55 de lei pentru niște pâine cu parizer italian zis și mortadella. Degeaba urlă hipsterii că mortadella nu e parizer. Dacă arată ca un parizer, miroase a parizer și are gust de parizer: e parizer.

La toate astea de mai sus, vin cu alternativikis mai relaxiatis.

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (1)

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (2)

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (3)

Salutare și bun venit la “Mănânc pentru tine”, acum, cum ziceam, la Greko, un nou fast food grecesc deschis pe colț, la intersecția străzilor George Enescu și Georges Clemenceau. Grecul a mirosit lipsa de etnic grecesc din zonă și a trecut la treabă. E deschis de vreo lună de zile, hai două, cel mult, dar niciodată n-am văzut lume să se îngrămădească.

I-am dat o șansă astăzi cu un gyros (porc vită-oaie) la farfurie, cât și cu o portokalopita, un desert grecesc pe care puțini creatori îl “nimeresc”. Și dacă îți place să ieși în weekend la plimbare pe Calea Victoriei și nu mai știi ce să mănânci sau te-ai săturat de aceleași lucruri iar și iar, poți lua în considerare acest loc nou, fără pretenții, dar care s-ar putea să își facă treaba: adică să te sature fără să stai la coadă.

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (4)

Interior – Exterior Greko, Strada George Enescu nr.10

Mai întâi, Greko e un loc curat, spațios, cu vreo 6-7 mese la interior, fiecare masă putând acomoda 5-6 persoane, cel mult. Apoi, trotuarul îngust nu permite terasă, așa că-i musai să le calci pragul. Mult albastru, 4 monitoare cu meniul destul de diversificat, care cuprinde: gyros de pui, porc sau vită-oaie, souvlaki, coaste zise și paidakia sau cârnat grecesc de porc/miel cu coajă de portocală cu nume de atacant din Belarus – Loukaniko.

Udeala e grecească și rece: bere Mythos sau Alpha la discreție. Ayranul e și el prezent în meniu, la fel ca shaorma. A vrut greko să le bifeze, românește, pe toate.

La ora 18:20, când am ajuns eu, erau 39 de grade, restaurantul gol, iar atmosfera pur grecească, relaxată, nu mișca fir de aer, deși toate cele 5 geamuri erau deschise, iar aparatul de aer condiționat oprit. Vorba aia: de ce să consumi curent, când poți să-l faci.

Eram acolo doar eu, cei doi angajați și un nene voinic, care presupun că era patronul grec. L-am remarcat târziu pentru că nu prea s-a mișcat și l-am confundat cu decorul și i-am dat dreptate. Atunci când nu p*rnești aparatul de aer condiționat, ca să reziști toropelii intri în stare de estivație, ca batracienii. Îți reduci funcțiile metabolismul la minimum, reușind astfel să te ventilezi și să nu transpiri. Destul de deștept, dacă mă întrebi pe mine.

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (5)

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (6)
Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (7)

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine la Greko

Gyros mixt porc – vită – oaie, la farfurie | 42 lei

Deși din motive evidente plecasem pe o variantă exclusiv bazată pe porc, domnu’ bucătar a venit cu ideea mixului porc-vită-oaie, cică să văd cum e. N-am putut refuza oferta, așa că m-am aruncat la tot mixul ăsta, pe lângă care am adăugat niște tzatziki, cremă de brânză, o salată verde simplă doar cu ulei și oțet, castraveți, cartofi tăiați la mână și niște ceapă, pentru că viața fără ceapă chiar n-are sens.

Cu excepția castraveților foarte sărați, toată combinația se încadrează în sfera decentului, balanța gust cantitate înclinând spre cea din urmă. În cazul de față, vita și oaia sunt peste porc, dacă-mi permiți expresia, contribuind cu un plus de gust și de frăgezime. Nu zic că porcu e nasol, Doamne mă fer’, doar că mie mi-a plăcut mai mult carnea de vită-oaie. Pita e cea obișnuită, proaspătă, și merită înmuiată în tzatziki. Gândind retrospecitv, cred că gyrosul la farfurie nu are același farmec cu gyrosul la pită.

La final am stins cu o Coca-Cola, nu cu bere, din motive și sechele persoale, și anume: când ajung acasă la fiu-miu, nu vreau să put a bere. Mă rog. Data viitoare, configurația va fi următoarea: gyros la pită, vită-oaie, ceapă, tzatziki, cremă de brânză, 2 cartofi, 3 funze de salată verde și atât. Asta ar trebui să fie combinația câștigătoare. Ce nu mi-a plăcut deloc: tacâmurile din plastic extrem, extrem de ieftine, dar asta e, așa e la fast food.

În concluzie, chiar dacă nu excelează la nici un capitol, pentru că nu ăsta e scopul, gyrosul de la Greko merită încercat ca alternativă la Shaorma La Băiatu și alte fast food-uri de prin zona Amzei.

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (8)

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (9)

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (10)

Portokalopita | 18 lei

Anul era 2021 când m-am îndrăgostit de portokalopita, o minunăție de desert, pe care am descoperit-o la FROG, și despre care am scris aici. Este o alegere naturală pentru mine, așa că n-o puteam sări nici în cazul de față. Din păcate, nu e făcută la Greko, e adusă de la un furnizor, iar gustul nu e cine știe ce: e doar dulce și atât. Nu exagerat de dulce, merge la o cafea. Pe de altă parte, 18 lei nu e mult, dar nici puțin și, între noi fie vorba, cu câțiva leuți în plus mai bine îți cumperi o înghețată senzațională de la Vice Cream, aflați trei metri mai la dreapta. Înghețată foarte bună, iar locul e mai mereu liber, chiar și atunci când vine viitura umană pe Calea Victoriei.

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (11)

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (12)

Rămâne de gustat și souvlaki-ul de la Greko, dar pentru data viitoare. Sfatul meu e să încerci Greko, dar să-l iei ca atare, ca ceea ce este, adică un fast food cu accente grecești și nimic mai mult. Va fi greu pentru Greko să răzbată în zona respectivă, mai ales că are concurență puternică. Timpul își va spune cuvântul însă sunt foarte sceptic. Bun venit în cartier, Greko!

Total Greko: 70 de lei, cu tot cu Coca-Cola.

O să mai mânânc la Greko? Probabil că da.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

  • Surprinde-ți Papila – supă thai, sandviș cu rață confiată-n casă, brie, măr tras în unt și desert crème brûlée cu ceai negru
  • Smoking Hot Hala Mahala. Coaste de porc afumate la fum de fa*g, salată de vinete cu ardei kapia, pateu cu untură de rață și desert japonez mochi cu ciocolată și vișine
  • La murătura lăudată: Pickles. Sandviș cu brânză și gălbiori murați, supă de scoici cu pește alb, peanut butter brownie
  • Cine-a pus Paninaro în drum? Burger cu măduvioară de vită, burger cu creier pane și castraveți ciudați
  • Bagă la M.A.T: tacos cu piept de vită afumat și sos macha, tacos cu file de pește crispy și sos cu ardei chipotle, prăjitură de casă cu făină de porumb, sirop de trandafir și fistic. E patatas bravas.
  • I like Balls. Chifteluțe de vită cu sos marinara, parmezan, pătrunjel, chiftele de năut cu halloumi, sos de roșii ușor picant, paste și busuioc. Bilă din salam de biscuiți cu vișine și nuci sărate. Plus un ștrudel.
  • Molto Buoni e Bravi. Pizza cu salsicce și mozzarella, uneori vegană, alteori cu somon, susan negru, rucola, funghi porcini, formaggi, margherita, multi brânze și farcita din partea casei

  • Ia viața-n piept de pui fraged. Anika Fried Chicken – Crispy Chicken Nuggets în crustă de lapte bătut, Eggplant and Brioche, Mac „n” Cheese și Sticky Toffee Pudding

  • Prima oară la Supa Dupa. Papadum, Zuppa Maritata, Philly Cheesesteak and fries, hummus cu ardei copt și edamame, cât și cheesecake cu caramel sărat.

  • Mâncare ca la mamma mia! La Ciao Niki. Restaurantul. Zuppa di pomodori, mezze maniche rigate all’amatriciana con guanciale, e cheesecake al lime con dulceață de afine

  • Ia cu Pâine și Vin! Soba de acasă și Focul Bengal, adică plăcinte de povestit, cât și chec cu lămâie și busuioc, servit cu cremă de mascarpone

  • Atenție! RO dog! Sandwichuri românești cu carne la garniță și cârnați de casă, muiate-n Lutică. Desert fancy: Choux cu fructe roșii, vanilie și ciocolată albă, dar și cu bezea

  • Brutal Russian Pancakes. Clătite pufoase cu somon afumat, brie, guacamole și roșii uscate, cât și americane cu banane coapte, cremă de ciocolată și rodie
  • Un prânz frumos, de la Beautyfood. Ceafă de porc gătită 13 ore, cheesecake cu cremă de mușețel și un pateu de pasăre cu dulceață de ardei copt

  • Marea pe roți. Drunken Squid. Calamari prăjiți cu sos din piripiri și ardei copți, plus o delicioasă supă de pește cu fructe de mare.
  • Al’ceva la prânz. IndiVan. Chifteluțe picante de berbecuț în sos de migdale, Butter Chicken hidratat în sos din piure de roșii, iar la desert croissante ca-n reclame. Pont.

  • Vizită la Taqueria și Zelato. Porceală cu tacos și burrito cu porc gătit șase ore. La desert, înghețată de colivă, pâine prăjită și magiun
  • Laboratorul gusturilor. Forager. Zbârciogi și păstrăvi de pădure fermentați, NYC pastrami și sfogliatelle cu cremă de urdă, amazake de lămâie și sorbet de rubarbă

  • Din năvod, în farfurie. Piaţa de peşte de la Obor. Milacop proaspăt la grătar şi tigaie picantă cu calamari, creveţi şi carne de midii în sos de roşii cu ardei iute

  • From Buzău with Love. Bucătăria.localfood. Zacuscă cu babic, Hot Pleșcoi, burger cu parizer pane și cremă de zahăr ars cu blat de pandișpan însiropat cu Diplomatico
  • Mai pot și Smokăreală! Dezmăț cu brisket fraged de vită black angus cu carolina mustard și tacos cu pulled pork și jalapeno. Brainfreeze cu înghețată de cremă de alune și ciocolată cu migadale prăjite la Gelateria La Romana dal 1947

  • Pește așteptări. Am mâncat pentru tine în Delta Dunării storceag, borș de pește, scrumbie la grătar și pepene de baltă

  • De dragul gogoșilor delicioase din București. Berliner Donuts și niște street food venezuelean la Pepitos

  • Direct de la balamuc. Am mâncat platoul cu draci pe el, de la Boala Copiilor, Luis Stan. Bistro La Minut.

  • Turul Murăturilor în București. Trei restaurante celebre cu specific românesc plus tanti Cornelia (de la Rădăuți) din Obor – ep. 1

  • Turul Murăturilor în București. Alte trei restaurante celebre cu specific românesc plus dl Georgescu din Piața Domenii – Ep. 2

  • C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur

  • Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!

  • Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom

  • Anticarne. Verv Kitchen. Incursiune în lumea mâncării fără gluten, cu Snickers vegan, dhal și amaranth

  • My real MOM. Trip culinar înnobilat cu o pară umplută cu gorgonzola, burger fabulos și desert desenat cu piure de mango și amaretto

  • Unde thai și unde crapă. ISAN Thai Kitchen. Un food truck nestemat care trebuie musai încercat
  • Adevăratul gust al Italiei într-un food truck din București. Am mâncat la Pastammore numai buon cibo: Pacherri Amatriciana, un panino con la porchetta, cannoli siciliani

  • CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București

  • Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale

  • Din dragoste pentru bucate. ARZU a lu’ Mazilique

  • Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii

  • Restaurantul din București unde plătești doar ingredientele

  • Despre oameni și raci. Cum a fost la Taverna Racilor

  • Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați

  • Sarmale la cornet în București. Via Sarmașina

  • Jumi – Juma. RUAL. Primul AproBistro din București

  • Haleu adevărat, la singura Shandra’ma bucureșteană

  • Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți

  • Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului

  • Blitz n Roll. Brutăria din București cu pinsă la public

  • Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu

  • Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București

  • Lasciatemi mangiare, sono un bucureșteano. Pasta Del Popolo

  • „Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu

  • În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly

  • Istorie, bun gust și-un cârnat organic. Experiența noului G.Y.S.T. București
  • “Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam

  • Ghidul gastronomic al Bucureștiului pe care nu l-a cerut nimeni. Partea a II-a | Alte 5 locuri minunate cu mâncare

  • Fabergé-ul ouălor fierte: Umami Soft Egg. Lansare Pho Bar Truck, în București, cu supă vietnameză phontastică

  • „Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București

  • La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului

  • Experiența africană cu supa Okra, Fufu din yam și un lighenaș cu apă. Tribes by Nelz, excentricul african din București unde mănânci cu mâna

  • Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București

  • Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit

  • Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci

  • Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6

  • S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul

  • Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache

  • Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București

  • Ce se întâmplă la o degustare de parizer și cum participi la una în București. La desert primești o felie de tort de parizer

  • O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate

  • Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101

  • O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București

  • Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București

  • Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea

  • Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour

  • Îți umple burta pe bani puțini. Am mâncat 5 feluri cu 110 lei la Kaufland Pop Up Restaurant, în București

  • Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?

  • Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?

  • Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic

  • Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București

  • Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției

  • Ritualul Ruka Izakaya din București și coborâtul drojdierilor în boxă sau cum ne revenim după Crăciun

  • Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită

  • Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo

  • Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier

  • Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii

  • Prinde loc la Condesa, dacă poți! Cum e la cel mai nou bar-restaurant latino american din București

  • Cârciuma unde vezi de foarte sus cum întoarce tramvaiul 41. O cină corectă cu soacră-mea la 18 Lounge, cu priveliște panoramică peste București

  • Am mâncat la bogați, printre Padroni, la E3 by Entourage, în Bucureștiul cel scumpel

  • Mâncare aproape ca la nonna acasă. Italienescul Da Giulio, unde româna e a 2-a limbă vorbită

  • Cum e să mănânci “machedonești” la Nishani – A fi sau a nu fi, cel mai nou restaurant cu specific aromân din București

  • Singurul loc cu french tacos din București. Furajul perfect pentru serile de Fifa cu băieții, la Tacos Factory

  • Un grătărel coreean corect, în Centrul Vechi din București, la Jeonjuu Korean BBQ

  • Dezolant! Am mâncat la filiala din București a restaurantului vienez Salm Bräu

  • Vis! Am luat salariul și-am mâncat la Bone Restaurant, în București, pentru că viața e prea scurtă ca să nu te răsfeți

  • Strașnic de București! Am găsit la Vatra Neamului alinare cu soleancă, borș ucrainean, zeamă moldovenească, plăcinte basarabene și salonul Florin Piersic

  • Fericire la Suta de Grame, un loc nou deschis de Dragoș Neacșa în București

  • Un altfel de miel la Pot.stories, în București, printre bolizi, politicieni și foști patroni de fotbal

  • Nou-nouț! Trei tineri din Teheran și-au deschis senvișărie în București și au botezat-o „BOMBER Sub Sandwich”

  • De neratat! Să mâncăm „ca localnicii”, în București: la MoMo sunt găluște nepaleze fabuloase

  • Trofeul rămâne la București! Top 3 cei mai buni burgeri din țară, desemnați la BurgerFest 2024 și de când poți comanda la tine acasă burgerul câștigător

  • Așa și-așa. Nu m-au cucerit turcii de la Cigeristan cu ficatul de oaie la țepușă, dar e loc în București pentru toată lumea

  • Am mâncat la primul restaurant Happy deschis în București de vecinii bulgari. Prețuri puțin piperate, sorcove și mâncare cam sărată

  • City break la Călărași alături de Vasile, pentru El Foodadore! Diamantul culinar local renegat de localnici

Portokalopita și un gyros generos. Noul Greko din București și-a făcut loc printre străduțele de pe lângă Ateneu • MĂNÂNC PENTRU TINE (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6176

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.