Kajakkvektgrense [Hvilken størrelse trenger du for vekten din] (2024)

Avsløring: Vi kan få provisjoner for kjøp gjort via lenker i dette innlegget.

En av de viktigste hensynene for kajakkpadlere er kajakkens vektgrense. Det er viktig å vite hvor mye utstyr du kan ta med deg uten å synke eller senke farten. Hva er standard vektgrense for kajakk?

En typisk rekreasjonskajakk har en vektgrense på rundt 250 til 300 pund. En hav- eller turkajakk har en grense på 350 pund. Vektgrensen til en typisksit-on-top kajakkvarierer fra 350 til 400 pund. En tandemkajakk har den høyeste vektgrensen som varierer fra 500 til 600 pund.

Du må ikke overskride en kajakks vektgrense. Hvis du gjør det, vil kajakken synke lavere i vannet, og du vil kompromittere stabiliteten din. Det vil være lett for kajakken å kantre når du begynner å padle.

Les videre for å lære mer om vektgrensene til kajakker og hvordan du beregner kajakkens vektgrense.

Kajakk vektgrense

Kayak Weight Limit [What Size Do You Need for Your Weight] (1)

Alle kajakker som selges på markedet har sine egne spesielle vektgrenser. Vektgrensen for en gjennomsnittlig fritidskajakk er fra 250 til 300 pund. Tur- eller havkajakker har vektgrenser på 350 pund. Vektgrensen for en typisk sit-on-top kajakk varierer fra 350 til 400 pund. En typisk vektgrense for tandemkajakk varierer fra 500 til 600 pund.

Hvis du padler kajakk og ønsker å holde deg over vann, bør vekten og vekten på utstyret ditt være under kajakkens vektgrense. Absolutt, den totale vekten bør ikke overstige denne grensen, ellers vil du lett synke til bunnen.

Selv om det ikke er noen industristandard angående vektgrensen for kajakker, beregnes den vanligvis ved hjelp av kajakkens lengde, bredde og vannfortrengningsvolum.

Flere ting vil skje hvis du overskrider kajakkens vektgrense. Kajakken blir kanskje ikke vannlogget, men overvekten vil føre til at kajakken synker lavere i vannet og kompromitterer densstabilitet. Hvis du begynner å padle, vil kajakken lett kantre.

I tillegg har kajakker utstyrt med mange funksjoner og er dyrere en tendens til å være tyngre enn gjennomsnittlige kajakker. De kan ha en tørrvekt på mer enn 225 pund. Hvis du har en solo-kajakk på 60 pund, må du tenke på en kajakkvogn for å overføre den til og fra vannet.

Den virkelige betydningen av kajakkens vektgrense

En kajakks vektgrense er antallet eller tallet som er tildelt den av produsenten. Dette tallet er indikert for å hjelpe kajakkpadlere å bestemmetype båtsom vil passe dem. Tallet viser også kajakkpadlere hvor mye utstyr de kan ta med seg på båten.

Denne vektkapasiteten bør stemples på hver kajakk som selges på markedet. Imidlertid er det ingen industristandard som bestemmer vektkapasiteten til kajakker. Hver kajakkbygger har sin egen måte å bestemme vekten sin på, noe som skaper forvirring blant padlere.

Generelt indikerer vektkapasiteten til en kajakk den maksimale vekten den kan bære og fortsatt holde seg flytende. Det betyr at hvis vektgrensen for en kajakk er 250 pund, bør du ikke laste den mer enn den vekten hvis du vil at den skal holde seg flytende.

Så hvis vekten din er 150 pund, bør den totale vekten av utstyr og utstyr du kan ta med deg ikke overstige 100 pund. Det ville være bedre om du ikke når det maksimale på 250 pund av sikkerhetsgrunner.

Selvfølgelig vil båten holde seg flytende mens den bærer sin maksimale vektgrense. Dens stabilitet og manøvrerbarhet vil imidlertid lide på grunn av vekten den bærer. Dette er grunnen til at totalvekten en kajakk bør bære bør være mindre enn vektgrensen.

Beregning av riktig kajakkstørrelse

Det er to grunnleggende måter å beregne kajakken som vil passe deg. Den ene er ved å vurdere vekten din og vekten av utstyr og utstyr du skal bære. Basert på disse vektene bør du velge en kajakk med en maksimal vektkapasitet på rundt 125 pund mer enn din faktiske vekt.

Den andre måten er å bruke en tommelfingerregel for å bestemme kajakkstørrelsen: se etter den maksimale kapasitetsvurderingen foreslått av kajakkprodusenten og reduser deretter dette tallet med rundt 30 til 35 %.

Årsaken til denne reduksjonen på 30 til 35 % er at kajakkens brukbare vektgrense eller ytelse bør være minst 30 prosent under den maksimale vektkapasiteten som produsenten har anbefalt.

Denne maksimale vektkapasiteten er vektgrensen for kajakken når den er fullastet. Husk at når kajakken er fullastet, vil turen i vannet være grunt. Synke eller kantring er en sannsynlig mulighet i denne tilstanden. Kajakken vil også være ustabil hvis den er fullastet.

Faktorer som bestemmer riktig kajakkvekt

Vektgrensen for en kajakk er avhengig av tre faktorer:

  1. Lengde på kajakken
  2. Bredde på kajakken
  3. Vannfortrengning (volum vann fortrengt av kajakken)

Kajakkbyggere bruker disse tre grunnleggende målingene og båttekniske formlene for å bestemme maksimal vektkapasitet påkajakker. Båtbransjen har imidlertid ikke tatt i bruk en standard for kajakkprodusenter for å bestemme kajakkens maksimale vektgrenser. Hver kajakkmaker bruker sitt eget målesystem.

Hvordan vekten din påvirker kajakken

En kajakks vektgrense forteller deg hvor mye den kan ta og fortsatt flyte. Det handler bare om å flyte og ikke om å være stabil og trygg på vannet. Så hvis vekten din er 250 pund, betyr det ikke at en kajakk på 250 pund trygt kan flyte deg på vannet.

Dette punktet er avgjørende på sit-on-top kajakker, der bare den øverste delen av kajakken er over vannlinjen. Med det meste av kajakken under vann er det allerede vanskelig å polstre denne typen kajakk. Det er lett å kantre når du ikke er en tilstrekkelig padler.

Så når du ser den angitte maksimalvekten på kajakken, refererer det ikke bare til kroppsvekten din, men alle tingene du har på deg og bærer, inkludert åreåren. Med andre ord, hvis kajakken er vurdert til 250 pund og du veier omtrent så mye, kan du ikke bruke den kajakken. Gå for en høyere rangert kajakk ved å bruke tommelfingerregelen beskrevet ovenfor.

Prøv kajakker med vektgrenser

Kayak Weight Limit [What Size Do You Need for Your Weight] (2)

1. Intex Excursion Pro Kayak, Professional Series oppblåsbar fiskekajakk

Kayak Weight Limit [What Size Do You Need for Your Weight] (3)Kayak Weight Limit [What Size Do You Need for Your Weight] (4)

Klikk her for å se den på Amazon.

Dette er en supertøff kajakk laget av laminat PVC med polyesterkjerne. Den er lett, men svært motstandsdyktig mot støt, sollys og slitasje. Den totale vektkapasiteten til denne kajakken er 400 pund.

2. Pelican Sit-on-Top Kajakk – Sentinel 100X

Kayak Weight Limit [What Size Do You Need for Your Weight] (5)Kayak Weight Limit [What Size Do You Need for Your Weight] (6)

Klikk her for å se den på Amazon.

Dette er en rekreasjons kompakt kajakk som måler 9 fot og 6 tommer. Den kompakte størrelsen gjør den enkel å oppbevare. Denne kajakken veier bare 42 pounds, men dens maksimale vektkapasitet er 275 pounds.

3. AVANSERTE ELEMENTER AdvancedFrame oppblåsbar kajakk

Kayak Weight Limit [What Size Do You Need for Your Weight] (7)Kayak Weight Limit [What Size Do You Need for Your Weight] (8)

Klikk her for å se den på Amazon.

Denne kajakken måler 10 fot og 5 tommer. Dens innebygde aluminiumsribber definerer baugen og hekken og forbedrer sporingen. Denne kajakken veier bare 36 pund, men den kan bære en maksimal vekt på 300 pund.

En kajakk tåler bare 65 % av vekten din

Hvis du bruker tommelfingerregelen på 30 til 35 %, vil den gi deg en rekke sikkerhet mens du padler kajakken. Denne regelen sikrer at kajakken din ikke synker og at du kan padle den komfortabelt.

Det vil gi deg rikelig med pusterom. Du vil kunne legge til utstyr og utstyr hvis du må. Hvis du erfiskei denne kajakken må du kanskje redusere vektgrensen enda mer. Når det gjelder vektgrensen, er tallet nærmere 65 % av båtens vektgrense.

Dette betyr at du må redusere den angitte maksimale vektkapasiteten med 30 til 35 %. Hvis du er i dette området, vil du ikke ha noen problemer med manøvrerbarhet, stabilitet og ytelse. Kort sagt, multipliser den maksimale vektkapasiteten til en kajakk du tenker på å kjøpe med 0,65 for å finne ut om den er riktig for deg.

Konsekvenser av å gå over den maksimale vektgrensen

Når kajakken din er fullastet til maksimal vektkapasitet, vil du oppleve følgende:

  1. Kajakken vil ligge farlig lavt på vannet.
  2. Det er flere sjanser for at vann kommer inn på kajakker som sitter på toppen og i co*ckpit-stil, noe som øker totalvekten enda mer.
  3. Det vil være vanskelig for deg å padle kajakken.
  4. Kajakken vil være vanskelig å manøvrere.
  5. Dekajakkvil være ustabil på vannet.
  6. Det blir dårlig vektfordeling i båten.
  7. Kajakken vil stå i fare for å kantre.
  8. Du vil miste alt utstyret og utstyret du hadde på kajakken hvis den synker.
  9. Den generelle ytelsen til kajakken vil synke betraktelig.

Hvordan bestemme en kajakks ytelsesvektgrense

Kayak Weight Limit [What Size Do You Need for Your Weight] (9)

Det er bedre å få den praktiske eller "ytelse" vektgrensen til en kajakk i stedet for bare å basere avgjørelsen din på dens maksimale vektgrense. Ytelsesvektgrensen er hvor som helst mellom 30 og 35 % av den angitte maksimale vektkapasiteten.

Det er en formel for å bestemme denne praktiske vektkapasiteten. Du vil bedre forstå det ved å gi deg et eksempel.

Si at kroppsvekten din er 160 pounds. Den totale vekten av utstyret og utstyret du ønsker å ta med er omtrent 30 pund. Så din totale vekt vil være 160 + 30 = 190 pounds.

Du må kjøpe en kajakk med en ytelse eller praktisk vektgrense på 190 pund. Du bør ikke kjøpe en kajakk som har en nominell vektgrense på 190 pund.

Hvis du får kajakken med en nominell vektgrense på 190 pund, vil dens ytelsesvekt åpenbart være lavere. Det vil være 190 x 0,70 (for 30 % reduksjon) = bare 133 pund. Dette er langt under din totale vekt. Denne kajakken vil være utrygg å bruke fordi den ikke er designet for å bære den totale vekten din på 190 pund trygt.

Du trenger en mye større kajakk. Du må få den praktiske kajakken til å padle og manøvrere trygt på vannet for å dele totalvekten din med 0,70. Så for å få en kajakk med riktig ytelsesvektgrense, vil beregningen være 190 / 0,70 = 271 pund.

Formel for å få ytelsesvektgrensen til en kajakk

Bruk alltid denne formelen for å få ytelsesvektgrensen for en kajakk, inkludert vektgrense for tandemkajakk:

Ytelsesvektgrense = Totalvekt / 0,70

I vår prøveberegning, den ideelle kajakken som vil gi deg det bestesikkerhetog ytelsen er en kajakk vurdert til 300 pund. Hvis du vil ha en tryggere og bedre kajakk, bruk 0,65 i stedet for 0,70 for å dele totalvekten. Det betyr at reduksjonen ikke bare er 30 %, men 35 %.

Optimale ytelsesvektgrenser for kajakker

Det er lurt å skaffe seg en kajakk med optimal kapasitet basert på dine behov og forhold. Følger du dette rådet vil du få mer slingringsmonn i kajakken, og båten vil alltid gi deg topp ytelse.

Her er en tabell som viser ytelsesvektgrensene for forskjellige kajakkvekter:

Angitt vektYtelsesvekt på 70 %Ytelsesvekt på 65 %
300 lbs. (136 kg.)210 lbs. (95 kg.)195 lbs. (88 kg.)
400 lbs. (181 kg.)280 lbs. (127 kg.)260 lbs. (117 kg.)
450 lbs. (204 kg.)315 lbs. (143 kg.)292 lbs. (132 kg.)
500 lbs. (227 kg.)350 lbs. (159 kg.)325 lbs. (146 kg.)
550 lbs. (250 kg.)385 lbs. (175 kg.)357 lbs. (161 kg.)
600 lbs. (272 kg.)420 lbs. (190 kg.)390 lbs. (175 kg.)
650 lbs. (295 kg.)455 lbs. (206 kg.)422 lbs. (190 kg.)

Konklusjon: Vektgrense for kajakker

Hver kajakk har sin egen vektgrense. Vektgrensen for en typisk fritidskajakk varierer fra 250 til 300 pund. En tur- eller havkajakk har en vektgrense på 350 pund, mens den typiske sit-on-top kajakken har en vektgrense som varierer fra 350 til 400 pund. En gjennomsnittlig tandemkajakk har den høyeste vektgrensen, som kan gå fra 500 til 600 pund.

Den viktigste vektgrensen du må være opptatt av er ytelsesvektgrensen. Vektgrensen vil bety forskjellen mellom enkel og sikker padling og vanskelig og farlig kajakkpadling.

Dermed bør du sørge for at vekten du legger på kajakken din fortsatt er innenfor det sikre området. Ved å gjøre det vil du unngå disse konsekvensene:

  1. Kajakken vil ligge farlig lavt på vannet.
  2. Det er flere sjanser for at vann kommer inn på kajakker som sitter på toppen og i co*ckpit-stil, noe som øker totalvekten enda mer.
  3. Det vil være vanskelig for deg å padle kajakken.
  4. Kajakken vil være vanskelig å manøvrere.
  5. Kajakken vil være ustabil på vannet.
  6. Det vil være en dårlig vektfordeling ibåt.
  7. Kajakken vil stå i fare for å kantre.
  8. Du vil miste alt utstyret og utstyret du hadde på kajakken hvis den synker.
  9. Den generelle ytelsen til kajakken vil synke betraktelig.

Igjen, hvis du er interessert i å kjøpe en kajakk til deg selv eller familien din, her er noen alternativer:

  1. Intex Excursion Pro Kayak, Professional Series oppblåsbar fiskekajakk
  2. Pelican Sit-on-Top Kajakk – Sentinel 100X
  3. ADVANCED ELEMENTS AdvancedFrame oppblåsbar kajakk

Relatert lesning:

Intex Excursion Pro Kayak – Komplett gjennomgang og spesifikasjoner

Intex Excursion 5 gjennomgang og spesifikasjoner

Intex Excursion 4 gjennomgang og spesifikasjoner

Intex Seahawk 3 anmeldelse og spesifikasjoner

Relaterte innlegg:

  • Fordeler og ulemper med aluminiumskano, vekt og er det bedre enn...
  • Sit-In vs Sit-On-kajakk [Forskjellen mellom Sit-On-Top vs...
  • Kano vs kajakk - hva er forskjellene?
  • Kajakk i Tampa Bay [Beste steder for kajakkpadling]
  • Oppgradering av kajakksete – beste 10 seter [anmeldelser]
  • Beste oppblåsbare kajakk for elver: Toppvalg for 2023
Kajakkvektgrense [Hvilken størrelse trenger du for vekten din] (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg O'Connell

Last Updated:

Views: 6331

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg O'Connell

Birthday: 1992-01-10

Address: Suite 517 2436 Jefferey Pass, Shanitaside, UT 27519

Phone: +2614651609714

Job: Education Developer

Hobby: Cooking, Gambling, Pottery, Shooting, Baseball, Singing, Snowboarding

Introduction: My name is Greg O'Connell, I am a delightful, colorful, talented, kind, lively, modern, tender person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.