Hvordan justerer du et femte hjul på en semi-lastebil? (Løst!) – FreightViking.com (2024)

Har du noen gang hørt begrepet "femte hjul" brukes i lastebiltransport? Det kan være et forvirrende begrep for mange mennesker, spesielt hvis du er ny på lastebiltransport.

Vi gir deg den komplette guiden om det femte hjulet nedenfor, fra hva det er til hvorfor det er viktig og hvordan du kan justere det.

Les videre for å finne ut mer.

Her er en kort oppsummering om hvordan du justerer et femte hjul på en semi-lastebil:

Svingvendehjulet på en semi-truck trenger sjelden å justeres. Men hvis det er for mye slark, må du kanskje stramme kjevene ved å løsne justeringsbolten. Det femte hjulet kan flyttes forover eller bakover. Den skal imidlertid alltid være foran midtlinjen til de to akslene.

Innholdsfortegnelse

How Do You Adjust A Fifth Wheel On A Semi Truck? (Solved!) – FreightViking.com (1)

Hva er femte hjulet på en semi-lastebil?

Det femte hjulet er enheten som kobler semi-truck-traktoren til tilhengeren. De består av en kingpin og en hesteskoformet koblingsanordning.

De er funnet på baksiden av semi-truck-traktoren. Det femte hjulet gjør at tilhengeren kan svinge på en mer stabil måte med traktoren.

Dette er en av grunnene til at et tilhengerfeste funnet andre kjøretøy ikke vil fungere på en semi-lastebil. Svendeskivekoblingen er også mye sterkere og mer holdbar, noe som gjør den bedre for å taue tung last.

Du lurer kanskje på hvorfor det kalles et femte hjul. Det interessante navnet har sin opprinnelse tilbake til hestevogner på 1850-tallet.

Den gang ville et lignende oppsett bli brukt for å koble sammen vognene. Imidlertid ville den i disse dager også ha et hjul som ville tillate vognen å svinge rundt den.

Vognene hadde bare fire hjul, og ved å legge til dette sentrale dreiepunktet var tilleggets femte hjul. Derfor ble navnet «femte hjul» gitt til systemet, som har holdt seg fast siden.

Når brukes et femte hjul på en semi?

Det femte hjulet på en semi-lastebil brukes til å trekke tunge tilhengere. Det femte hjulet er den beste koblingsanordningen for å frakte tung last rundt med en semi-lastebil siden den er sterkere og mer holdbar.

Det femte hjulet kan også brukes til å taue andre gjenstander som har samme kobling, for eksempel en annen semi-lastebil, tunge maskiner eller bobiler.

Kan du justere femte hjulet på en semi-lastebil?

Det femte hjulet på en semi-truck kan justeres. Imidlertid designer hver produsent sitt vendeskive forskjellig, så justeringene varierer mellom ulike merker og modeller.

Noen krever bare at du dreier en bolt, mens andre krever at du bruker et spesialverktøy for å justere femte hjulet.

I de fleste tilfeller kan du ta den med til et verksted for å få den justert. Det femte hjulet trenger imidlertid ikke å justeres ofte.

Skjærvendelen justeres når det er en betydelig tyngre last som må slepes. Justering av femte hjulet vil endre vektfordelingen.

Flytting av femte hjulet fremover vil flytte vekten over på styreakselen foran på semi-trucken. Flytting av femte hjulet bakover vil flytte vekten over på de drevne akslene bak på semi-trucken.

Noe som imidlertid er veldig viktig å huske på når det kommer til vendeskiven er å smøre den regelmessig.

Siden det femte hjulet består av metall mot metall, kan det begynne å slipe i stedet for å gli jevnt hvis det ikke er fett jevnlig på toppen av kjevene.

Hvilke verktøy kan du bruke til å justere femte hjulet?

Det er noen få verktøy du kan bruke til å justere vendehjulet på semi-trucken din. Hver semi-truck-produsent er unik, så ikke alle verktøy fungerer med hver semi-truck.

Det er best å sjekke bruksanvisningen for å se hvilke spesifikke verktøy som kan være nødvendig for å justere femte hjulet.

Hva er et femte hjuljusteringsverktøy?

Et femte hjuljusteringsverktøy er nødvendig for å justere femte hjulet på noen semi-lastebiler som har Holland femte hjul.

Verktøyet hjelper til med å låse vendeskiven på plass, og det hekter seg også inn mellom kjevene, noe som lar deg justere vendeskiven.

Verktøyet er vanligvis stuet bort under det femte hjulet. Å plassere den under vendeskiven fungerer som en låsepinne.

Hva er en femte hjuljusteringsbolt?

Noen andre semi-lastebiler, spesielt eldre modeller, har en bolt som kan brukes til å justere vendeskivens kjever. Dette kan gjøres ganske enkelt ved å vri på bolten.

Å skru bolten løsere vil stramme vendeskivekjevene, og det motsatte er også sant. Bolten kan normalt finnes foran på vendeskiven, men noen ganger på sidene avhengig av modellen på semi-trucken din.

Du bør bare justere den en hel omgang og teste den etter svingen for å se om det fortsatt er noe slakk på tilhengeren.

Andre verktøy du kan bruke til å justere femte hjulet

Det er ingen andre verktøy du kan bruke for å trygt justere vendeskiven på en semi-lastebil. Alle semi-trucker vil bruke en av mekanismene ovenfor, eller en glidebryter for å justere femte hjulet.

Hvordan justerer du et femte hjul på en semi-lastebil?

Å justere vendehjulet på en semi-truck er ikke alltid en lett oppgave. Noen ganger kan det være lettere å sende den inn til et verksted og få dem satt den i best mulig posisjon.

Hvor bør mitt femte hjul settes?

Det er avgjørende å sette ditt femte hjul i riktig posisjon. For det første hjelper det å fordele vekten jevnt over semi-trucken din.

Det vil også hjelpe semi-lastebilen din til å styre riktig. Hvis vekten flyttes for langt frem eller for langt bakover, vil du få styreproblemer.

Det skal være foran midten mellom akslene. Hvis det femte hjulet ditt er bak senterlinjen til de to akslene dine, kan det bli farlig.

Når det femte hjulet er for langt bak, tar det vekten av styreakselen, noe som tar bort grepet fra forhjulene når du akselererer.

Hvordan justerer du et glidende 5. hjul?

Et glidende femte hjul er en mekanisme som setter platen på skinner. Pinner brukes for å låse platen på plass, og disse styres av en bryter i kabinen.

For å låse opp det femte hjulet trenger du bare å trykke på bryteren. Platen kan nå gli forover og bakover etter behov.

Pass alltid på at pinnene har gått ordentlig i inngrep, da de noen ganger kan sette seg fast mellom tennene og ikke gå feil.

Hvordan justere 5. hjulkjever?

Justering av kjevene på semi-truckene dine, avhenger av typen semi-truck du har og merke og modell på semi-trucken.

I de fleste tilfeller vil det være en bolt som du kan dreie for å justere vendeskivekjevene. Disse fungerer på motsatt måte som du kanskje tror.

For eksempel, hvis du løsner bolten, vil kjevene stramme seg. Hvis du strammer til bolten, vil kjevene bli løsere.

Du kan justere kjevene for å endre mengden slakk på tilhengeren. Å ha kjevene strammere vil gi kingpin mindre spill, og derfor vil tilhengeren ha mindre slakk.

Hvordan justerer du en femte hjulpinneboks?

Pinneboksen vil justere høyden på vendehjulet på semi-trucken din. Hvis du vil senke fronten av femte hjulet, må du heve pinneboksen og omvendt.

Du vil at den skal settes i høyden som gjør at tilhengeren kan være i vater og lar deg minst 6 tommer mellom bunnen av tilhengeren og toppen av vendeskiven.

Ved justering av høyden på en stiftboks er det viktig å støtte stiftboksen når du fjerner boltene.

Det anbefales at 2 eller 3 andre gir deg en hånd og sørger for at ingen er under pin-boksen mens du hever eller senker den.

Med stiftboksen støttet, fortsett og løsne den, hev eller senk den etter behov, og sett deretter boltene inn igjen og stram dem ned.

I følge Lippert, produsenter av pinnebokser, bør du bruke følgende dreiemomentspesifikasjoner:

Trekk til 1/2" bolter minimum 110 ft-lb.

Trekk til 5/8" bolter minimum 160 ft-lb.

Trekk til 3/4" bolter minimum 210 ft-lb.

Hvor mye spill kan et femte hjul ha?

Det er normalt et lite spill mellom kjevene og kingpin. 3/8 tomme til 1/2 tomme er en gjennomsnittlig mengde spill. Dette gjør at tilhengeren kan svinge jevnt mens den fortsatt holder nok slakk til effektivt å bremse og akselerere,

Hvis det er noe mer slark enn dette, vil du merke det mens du kjører, da du vil føle en frakobling mellom traktoren og tilhengeren.

Med andre ord, hvis du bremser, vil tilhengeren fortsatt ha litt fart og "skyve" traktoren fremover. Du vil føle dette som en liten støt.

Du kan også merke det når du akselererer. Du kan akselerere og føle at tilhengeren blir trukket av traktoren.

Når du har riktig mengde slark på vendeskivet, vil traktoren være i stand til jevnt å trekke og stoppe tilhengeren uten noen form for støt eller "chucking".

Hvordan sjekker jeg mitt 5. hjulspill?

Den beste måten å teste spillet på ditt femte hjul er å koble det inn ved å skyve en kingpin inn i kjevene og låse dem på plass.

Deretter kan du bruke en ZZ Class pin-måler for å sjekke mengden spill på kingpin. Du vil se på mellom 0,0400″ og 0,0800″.

Dette er den ideelle mengden spill som kingpin-en din bør ha når vendeskivekjevene er låst på plass.

Kilder

https://www.meyergage.com/abcs-of-gages/differences-between-z-zz-classes-of-gages/

Hvordan justerer du et femte hjul på en semi-lastebil? (Løst!) – FreightViking.com (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Aron Pacocha

Last Updated:

Views: 5840

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Aron Pacocha

Birthday: 1999-08-12

Address: 3808 Moen Corner, Gorczanyport, FL 67364-2074

Phone: +393457723392

Job: Retail Consultant

Hobby: Jewelry making, Cooking, Gaming, Reading, Juggling, Cabaret, Origami

Introduction: My name is Aron Pacocha, I am a happy, tasty, innocent, proud, talented, courageous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.